Απρίλιος 21, 2018

Τοποθεσία

Το Κίνι βρίσκεται 9χλμ από την Ερμούπολη στην Δυτική πλευρά της Σύρου. Μπορεί να το επισκεφτεί κανείς με λεωφορείo, ταξί , μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ακόμα και με σκάφος.

Το γραφικό αυτό παραλιακό ψαροχώρι εξελίσσεται με ήπιους ρυθμούς σε τουριστικό οικισμό.

Στο λιμάνι του αγκυροβολούν όλων των ειδών τα σκάφη ενώ τα παραδοσιακά ψαροκάικα, θυμίζουν το επάγγελμα του ψαρά που διατηρείται ακόμα από κατοίκους του χωριου.

Στην παραλία του χωριού,  θα απολαύσετε τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας ! Ο ήλιος βουτά και χάνεται μπροστά στα μάτια σας ενώ ο κόσμος κολυμπά, σκάφη εισέρχονται ή φεύγουν από τον κόλπο και ο ουρανός αλλάζει χρώματα με ένα μαγικό τρόπο.

Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Υδρόβιων Οργανισμών και Οστράκων, το μοναδικό ενυδρείο στις Κυκλάδες.

Οι  παραλίες “Λωτό”  και  “Δελφίνι “ , προσβάσιμες και κοντινές ακόμη και με τα πόδια, είναι η αλλαγή που χρειάζεται ένας λουόμενος όταν αναζητά το άγριο στοιχείο και το παρθένο καταγάλανο νερό. Στο Δελφίνι δε, πέραν των 80 ετών εχει χωριστεί νοητά η παραλία και στην ανατολική της πλευρά φιλοξενεί γυμνιστές λουόμενους .Το Δελφίνι είναι μια καλή παραλία στον ομώνυμο όρμο. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχουν βότσαλα και στο υπόλοιπο κομμάτι μια υπέροχη αμμουδιά. Εκεί θα βρείτε το καφέ – beach bar όπου υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στο λιμάνι του χωριού υπάρχει σκάφος που διοργανώνει ημερήσιες εκδρομές στις βόρειες παραλίες του νησιού (Βαρβαρούσα, Αετός, Λία, Μαρμάρι, Γρια Σπηλιά, Γράμματα, Αμερικάνου) όπου η πρόσβαση είναι μόνο με τα πόδια ή με σκάφος.

Στην αμμουδιά της Βαρβαρούσας σταματούν και αρκετά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στα απάνεμα Γράμματα ίσως συναντήσετε φανατικούς του ελεύθερου κάμπινγκ κάτω από τα αρμυρίκια. Στα κοντινά βράχια υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, που έδωσαν στην παραλία το όνομα Γράμματα. Πρόκειται για προσευχές και ευχαριστίες των ναυαγών που βρήκαν καταφύγιο στον απάνεμο κόλπο.

Με πεζοπορία μπορείτε να επισκεφτείτε και τις παραλίες αυτές και από την Απάνω Μεριά. Δυο μονοπάτια οδηγούν στη Λεία (30 λεπτά) και Γράμματα (1 ώρα). Επίσης από την παραλία Δελφίνι μπορείτε να πεζοπορήσετε μέχρι τις παραλίες της Βαρβαρούσας του Αετού και του Αυλακιού.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου , στο καθολικό εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στο λιμανάκι του χωριού, στο λεγόμενο “Μώλο” για τους ντόπιους. Με το πέρας της λειτουργίας, η εικόνα του Αγίου περιφέρεται με καΐκι στον κόλπο του χωριού, και συνοδεύεται από σημαιοστολισμένα πλεούμενα. Προσφέρεται δωρεάν κέρασμα λουκούμι και άρτος σε όλους τους παρευρισκομένους ενώ υπάρχει ζωντανή μουσική με κέρασμα κρασί και  την παραδοσιακή κακαβιά. Το γλέντι κρατάει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

H γιορτή της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, γιορτάζεται στο καθολικό ξωκλήσσσι που βρίσκεται στη μέση του λόφου Στόνυχα, προς τη μεριά του όρμου Δελφίνι και στο ορθόδοξο ξωκλήσσι στον δρόμο γιατην περιοχή Γαλησσά.

Σ’ αυτά τα πανηγύρια προσφέρονται Συριανά λουκούμια, ποτό, μαστίχα και τσουρέκι.

Open your map settings to configure the Google Maps API key. The map can't work without it.